Zelené čaje

Čína

Zhu Cha

"Perlový čaj" - tradiční technologií zpracovávaný čaj z provincie Zhejiang, v Evropě též Gunpowder zvaný. 

Chun Mei

"Vzácné obočí" - originální verze standardní sorty zeleného listového čaje ku běžnému pití z provincie Zhejiang.

Dian Lu Cha

Nefermentovaná podoba známého červeného čaje ze slavné jihočínské produkce stejnojmenné provincie Yunnan. Čaj k běžnému popíjení, znamenitý k sušeným rybám. 

Lu Mu Dan

"Zelená pivoňka" - vybraná varieta z celé škály roztodivně tvarovaných čínských zelených čajů (provincie Anhui)¨. 

Lushan Yun Wu

"Oblaka a mlha ze Zelených hor" - známý zelený čaj ze Zelených hor v provincii Jiangxi. Nálev je svěží, plné chuti i po několika nálevech.

Mao Jian

"Ochmýřené špičky" - oblíbený typ vícenálevového čaje z oblasti Xinjiang. Oblíbený zejména co účinný digestiv po tučných masitých hodokvasech.

Liu An Gua Pian

"Melounová semínka z oblasti Luan" - čaj nezvyklý vzhledu a zajímavé plné chuti z provincie Anhui. Jeden z pěti nejvěhlasnějších čajů Číny.

Dian Lu Wen Shan Mao Feng

"Král čajových stromů" - Čaj roku 1997 - Znamenitý zelený čerstvý čínský čaj z produkce věhlasné čajové provincie Yunnan. Jiskřivý světlezelený nálev dává prožít v šálu neopakovatelné rozkoše z chuti a vůně, jež jsou nenapodobitelny žádným jiným čajem. 

Long Jing "Tiger Spring"

"Dračí studna" -  "Tygří pramen" - Čaj roku 2002, nejvyšší třída slavného čaje z čínské provincie Zhejiang, nedaleko města Hangzhou, nesoucí název kultovního místa všech milovníků tohoto druhu čaje v horách Tiyun, kde podle legendy v Tygřím prameni vyvěrá ta nejlepší voda pro jeho přípravu. Jeden z pěti nejvěhlasnějších čajů Číny.

Bi Luo Chung "Tai Hu"

"Modrozelené spirálky jara od jezera Tai" - Čajový originál z provincie Jiangsu, vyráběný výhradně ručně ve vísce Dong Shan, ležící na poloostrově mystickým jezerem Tai Hu obklopeným. Jeden z pěti nejvěhlasnějších čajů Číny.

Putuo Fo Cha

"Buddhův čaj z ostrova Putuo" - Čaj roku 2001 - Jeden z pěti nejvěhlasnějších čajů Číny. Téměř dvaapůltisíciletá tradice je nepochybnou zárukou, že tento čaj pěstovaný v zahradách mezi kláštery buddhistickými na ostrůvku v moři Východočínském a výhradně ručně zpracovávaný kvalitou superiorní oplývati bude.

Tai Mu Long Zhu

"Dračí oči z pohoří Tai Mu" - vysoce kvalitní zelený čaj z vybraných čerstvých čajových výhonků, s delikatesní chutí a vůní horského vánku a především unikátním vzhledem z provincie Zhejiang. Neboť tento čaj je ručkami čínských sběraček zpracováván v kuličky, jež perlám se podobají, a které po zalití vodou půvabně se rozvíjejí.  Je možno až pětkráte zalíti.

Zelené čaje

Japonsko

Shincha Kyoto

V překladu "Čerstvý čaj" - jemný čaj typu Sencha. Dodává se toliko jednorázově v daném roce v malém množství jenž značí novou sklizeň v Nipponu. 

Gyokuro Kyoto

Ekscelentní vysoce znamenitý japanský zelený čaj. Lahodná chuť a svěží trávová vůně jara dává prožít dotek nebes v šálu. Tento čaj patří k nejvýše ceněným produktům říše Nipponu, jest ručně trhán na specielně zastíněných polích a je zárukou požitku nevšedního, specielní jeho přípravou pak zvláště umocněného.

Bancha Kyoto

Standardní sorta zeleného japonského čaje, určeného k běžnému pití. 

Sencha Kyoto

Toto označení nese japonský zelený čaj, v současnosti nejtypičtější čaj japonského trhu. Tato sorta je proslulá zejména svým pečlivým zpracováním. 

Tamaryokucha Ureshino

Čaj roku 1995 - Tento čaj je produkován v oblasti ostrova Kjúšú. Jedná se o prvotřídní typ zeleného čaje typu Tamaryoku (tvarovaný čínskou methodou). Vhodný pro sváteční příležitosti.

Kamacha Ureshino

Čajová zajímavost:Japonský zelený čaj zpracovaný tradiční methodou, při níž fermentaci zabráněno jest nikoli parou, ale horkým vzduchem v kovové pánvi ("kama" v japonštině pánev)

Yamatcha Hamamatsu

Čaj roku 2009 - Horská varieta čaje Sencha z oblasti Hamamatsu v provincii Shizuoka. 

Kukicha Kyoto

Čaj stonkový nebo také zvaný řapíkový, u nás čajová neobvyklost. V pádě tomto jedná se o vedlejší produkt při výrobě nejvybranějšího čaje Gyokuro.

Hójicha Kyoto

Delikátní čaj se specifickým aroma. Pražené řapíky. Doporučuje se zejména jako dobrý nápoj po vydatném obědě.

Genmaicha Kyoto

Specificky japonská delikatesa. Standardní zelený čaj s praženou rýži. Vhodný jako nápoj k obědu, po obědě či místo oběda. 

Matcha Kyoto

Eksklusivní japonská specialita, používáná při čajovém obřadu. Čerstvý zelený čaj ze zastiňovaných zahrad, velejemně mletý.

Matcha Kyoto Natural

Varieta japanského práškového čaje Matcha, používaná v japanské kuchyni jako ingredience do japanských specialit a pokrmů rozličných. 

Zelené čaje, ostatní

Vietnam, Korea

Che Xanh

Typický zástupce vietnamských zelených čajů.

Nokcha

Zelený skvostný čaj, pěstovaný na mlžných svazích pohoří Jirishan na nejjižnějším pobřeží korejském. Sbírá se a výhradně ručně zpracovává toliko v 30denním období na přelomu dubna a května.

Bílé čaje

Čína

Yin Zhen

"Stříbrné jehly" - zdravé, silné a hlavně křehké ochmýřené výhonky. Sbírány a zpracovávány výhradně ručně. Pěstován v provincii Hunan

Bai Mu Dan

"Bílá pivoňka" - vyšší třída této sorty čajů, charakteristická velmi jemným zpracováním (náznak svinování proveden lehkým natřásání, též fermentace toliko lehoučká). Věhlasný representant provincie Fujian. 

Ya Bao

"Zabalené výhonky" - unikátní čaj z provincie Yunnan, výhonky zmlazených větví divokých čajovníků.

Ovoněné čaje

Čína

Moli Hua Cha

"Jasmínový čaj" - klasická čínská receptura, zelený čaj z provincie Fujian ovoněný květem jasmínu arabského. 

Moli Hua Cha "Que She Jian"

Jasmínový čaj - "Ptačí jazýček" - (dosl. "špička vrabčího jazýčku"). Delikátní sorta jasmínového čaje z provincie Fujian. 

Gui Hua

Čaj s květy skořicovníku. Tradiční čínská receptura z provincie Anhui - zelený čaj ovoněný květy skořicovníku (Osmanthus fragrans). 

Tai Mu Long Zhu - Moli

"Dračí oči jasmínové" - jasmínová varieta oblíbeného vícenálevového čaje, v pádě tomto z provincie Fujian.

Květinová Bomba - Moli

Ukázka nového trendu čínského čajovnictví z provincie Yunnan. Zelené ručně svázané tipsy, tvarem připomínající květinové poupě (bombu), se po zalití

rozvinou v přenádherný květ s vůní jasmínu.

Modrozelené čaje

Čína

Wu Long

"Černý drak" - bez další specifikace se jedná o standardní sortu z produkce provincie Fujian, proslulé především věhlasnými typy částečně fermentovaných čajů. 

Wuyi Shan Shui Xian

Vodní víla z pohoří Wuyi. Výběrová třída vyšší sorty částečně fermentovaného čaje z provincie Fujian

Tie Guan Yin "Supergarde"

"Supergrade"- "Železná bohyně Kuan Jin" - Čaj roku 2002 - Nejvyšší kategorie mezi částečně fermetnovanými čaji, proslulý produkt provincie Fujian, oblasti Anxi. V pádě tomto verse zcela klasická - v závěrečné fázi zpracování jsou lístky "zapečeny" ve speciální čajové peci 

Feng Huang Dancong

"Výběr od hory Fénix" - pozoruhodný oolong z provincie Guangdong (vesnice Feng Juany pod horou stejného jména na hranici s Fujianem), pocházející ze vzrostlých čajových stromů. 

Wuyi Shan Da Hong Bao

Da Hong Bao "Velké šarlatové roucho" - král oolongů z fujianského pohoří Wuyi Shan. 

Modrozelené čaje

Tchaj-wan

Formosa Tung Ting

"Zamrzlý vrcholek" - věhlasný, nepatrně fermentovaný čaj, který je za vlhka speciélní methodou svinován v malé nepravidelné oválky.

Formosa Alishan Jin Xuan

"Zlatý mateřský květ z pohoří Alishan - jemný s přírodně mléčnýmy tóny ve vůni i chuti.

Formosa Yuan Shen

Medový oolong.

Středně fermentovaný oolong z oblasti Sin Bei na severu Tchajwanu, ve světe též známý jako "Medový oolong". Originální název "Yuan Shen" v prekladu znamená

"rodný". Připraviti možno na vícero nálevů s lehkými podtóny lesního medu.

Formosa Bai Hao

"Bílý vlas" - nejvyšší třída částečně fermentovaného čaje s vyšším stupněm fermentace a převysokým obsahem bílých vrcholových tipsů.

Červené čaje

Čína

Dian Hong

"Červený Yunnan" - věhlasný celolistový čaj z jihočínské provincie Yunnan. 

Qi Hong

(Qi Men) - tradiční čaj z jihočínské provincie Anhui, v Evropě známý též pod zkomoleným anglickým názvem Keemun. Znamenitý pro pití zejména po východu slunce pro celodenní svěžest.

Dian Hong Cheng Hao

"Královský vlas"- vyšší třída plně fermentovaného čaj z jihočínské provincie Yunnan.

Qi Hong Mao Feng

"Hebké výhonky qimenské" - Čaj roku 1999 - Nejvyšší třída plně fermentovaného čaj z provincie Anhui.

Hong Mu Dan

"Červená pivoňka" - fermentovaná verse "zelené pivoňky" z provincie Anhui.

Jin Mao Feng

"Zlaté ochmýřené vrcholky" - nejvyšší třída mezi čínskými červenými čaji.

Jin Zhen

"Zlaté jehly"- nejvyšší třída mezi čínskými červenými čaji, čajová delikatesa z provincie Yunnan.

Zhen Shan Xiao Zhong

V překladu Pravá horská malá odrůda nebo také Malá odrůda z pravých hor. Proslavený čínský čaj, známý více pod zkomoleným názvem (tzv. pidgin english) Lapsang Souchong , zpracovávaný nad ohništěm z borového dříví, čímž získává specifické aroma po kouři. Vhodný k hovoru u krbu při vodní dýmce.

Tmavé čaje 

Čína

Pu Er

pověstmi opředený dodatečně fermentovaný čaj z provincie Yunnan. V této podobě jeho základní varianta.

Mini Bing Cha(Shou)

Puerové mini koláčky - výběrový Pu Er typu Shou, lisovaný do malých koláčků.

Chi Tse Bing Cha (Shou)

"Svatební koláč" - čaj Pu Er lisovaný do tvaru koláče.

Zhuan Cha (Shou)

Čaj Pu Er lisovaný do tvaru cihly.

Zhu Ye Pu Er (Shou)

"Vůně bambusu" - čaj v tubusu vonného bambusu, proslulý produkt z jihočínské provincie Yunnan. Podle zvyklostí tamních obyvatel je syrový čaj pěchován do zelených bambusových tyčí, aby tak získal jemné aroma této exotické rostliny.Po rozštípnutí bambusové tyče cca 30cm dlouhé získáme hnědočerný výlisek drobnolistého čaje. Nálev má jemně nasládlou chuť a vůni ovocného typu. 

Pu Er - Peletky (Shou)

Peletky (v Číně též označovány jako Cha Tou - "Čajová hlava")- pozoruhodný vedlejší produkt zpracování rychleného typu čaje Pu Er (Shou): během opakovaného procesu dlouhodobého zrání usazují se ve spodní části vrstev čaje hrudky, které se po čase odloupnou a usuší. Důsledkem tohoto procesu je čaj, který si i během mnohonásobného zalití zachovává nezvyklou jemnost vůně a delikátnost chuti.

Lao Shu Bing Cha (Sheng)

"Divočák" - perla mezi Pu Ery! Přírodně zrající koláč vyrobený z listí divokých čajovníků.

Liu Bao (Shou)

"Šetero pevností" - dodatečně fermentovaný čaj z provnicie Guanxi (typu Shou, dozrávající v protiatomových krytech v nitru hory). V pádě tomto vyrobený na basi částečně fermentovaných čajů, což se odráží v lehčím výsledném nálevu a možnosti opakovaného zalití čajových lístků.

Sa Bang (Sheng)

Čajový doutník z Laosu.

Zelený lisovaný čaj z divokých čajovníků, sušený na slunci, bambusovými stvoly formovaný. Velmi vydatný čaj vhodný k opakovanému zalití.

Aromatizované čaje

Čína

Li Zhi

Tradiční čínský způsob aromatizování červeného čaje. V tomto případě o subtropické ovoce li č' (litchi chinensis) jedná se. Tato receptura pochází z provincie Guangdong. 

Růžový čaj

Švestkový čaj


Vanilkový čaj


Mandlový čaj


Čokoládový čaj


Kokosový čaj


Černé čaje

Indie

Darjeeling First Flush

První jarní sklizeň, obvykle z období mezi koncem března a počátkem května. Přílet prvního lotu patří k nejvýznamnějším ritálním svátkům čajového roku. U tohoto čaje jest ceněna především jeho květinová vůně.

Darjeeling Second Flush

Druhá sklizeň v době nastupujícího léta, tj. obvykle mezi polovinou května a koncem června. V zemích britského čajového vlivu nejuznávanější mezi čaji.

Darjeeling Autumnal

Takzvaná třetí sklizeň sbírána v období října

Assam "Bráhmaputra"

Tento čaj objevili cca před 170 lety bratři Bruceovi. Byl vyšlechtěn z divoké odrůdy čajovníku později nazvaného Thea Assamica, který po tisíciletí rostl planě v bažinaté džungli povodí řeky Bráhmaputry. 

Nilgiri "Shiva"

Na jihozápadě země indické,v oblasti Modrých hor - Nilgiri - rodí se pod přísným dohledem boha Šivy znamenitě osvěžující čaj vysokohorského typu.

Černé čaje

Srí Lanka

Ceylon  "Adam's Peak"

Adamův vrcholek - Klasický tříděný černý listový vysokohorský čaj z oblasti Nuwara Eliya. 

Ceylon "Tiger River"

Tygří řeka - Znamenitý plně aromatický listový, tzv. nízkohorský čaj z východní části čajokrásného ostrova Srí Lanka (oblast Kandy). 

Ceylon "Muslim Tea"

Typický čaj srílanské ulice, kde se popíjí silně slazený ze sklenic. 

Ceylon "Earl Grey"

Velkolistý černý čaj, jemně ovoněný bergamotovou silicí.

Černé čaje

Nepál

Nepál Ilam

na jižních svazích majestátního Himálaje takřka "přes kopec" od věhlasného Darjeelingu podařilo se usilovným nepálským plantážníkům i bez britských koloniálních zkušeností přivésti na světlo čajového světa plnohodnotný černý čaj vysokohorského typu. Pozoruhodná najmě sklizeň z obodbí First Flush.

Nepál Kuwapani

další pozoruhodná varieta nepálského čaje ze sousedního horského údolí. Na rozdíl od jinde v Nepálu obvyklé více či méně úspěšné nápodoby čajů darjeelingského typu, zvolili plantážníci místní vlastní cestu pěstování a zpracování čaje. Výsledek jejich úsilí bývá zvláště výtečný v období Second Flush.

Černé čaje

Ostatní země

Rize Cay (Turecko)

Rize Çaj - Ačkoli se na severu Turecka na úpatích Pontských hor pěstuje tento čaj teprve krátce (první plantáž zde vznikla až za druhé světové války), získal si svůj nezaměnitelný charakter a velikou popularitu. 

Gruzínský čaj "Tkibuli"

Černý čaj BOP z nově obnovovaných vysokohorských čajových zahrad na úbočí Kavkazu - zvláště vhodný ku přípravě formou tresti slavnostně v samovaru

Wooricha (Korea)

Čajová vzácnost - jediná sklizeň v roce; výhradně ručně sbíraný a zpracovávaný čaj z farmářské produkce - v pádě tomto fermentovaný. V překladu "domácí čaj".

Kenia FOP

Čaj z divoce černé rovníkové oblasti Afriky, temný v šálu i v chuti. 

Earl Grey (Anglie)

Tradiční representatnt nejtypyčtějšího anglického čaje s bergamotovou silicí.

800 Kč

Speciality

Směsi čaje, nečaje a koření

Yogi čaj

Rituélní specialita Dobré čajovny. Směs koření a černého indického čaje Assam C.T.C.

Vzpomínka na Bombay

Specialita Dobré čajovny - černý indický čaj s čokoládou, mlékem a medem.

Čaj, čaje, čaj

Vzpomínka na Indii. Černý indický ásamský čaj povařený v mléce, silně slazený. Podáváme ve sklence 0,3 l za neustálého pokřiku čaj, čaje, čaj. Vhodný ku vzpomínání na cesty daleké.

Vůně Kašmíru

Opojně vonící nápoj, vůně lákavých dálek Východu. Směs zeleného, polozeleného a černého čaje s kořením.

Touareg "Pouštní Duna"

Tuarég "Čaj Touarégů" - Sladký zelený čaj s mátou, varianta na Pouštní dunu. 

Vzpomínka na Jeruzalém

Černý indický čaj, kořeněný mletou skořicí podle tradiční chasidské receptury. Kůra skořicovníku, ve spojení se silným černým čajem dává v šálu jemně euforizující nápoj omamné vůně a červenohnědé barvy.

Vzpomínka na Istanbul

Černý čaj, kořeněný hřebíčkem podle staré orientální receptury. Typicky pronikavá vůně hřebíčku ve spojení se silným černým čajem dává posilující nápoj červenohnědé barvy, jemně euforizující.

Vzpomínka na Omdurman

Šaj bil hél.

Černý čaj s kardamomem, dle receptury ze Súdánu. Pikantní chuť tohoto orientálního koření ve spojení se silným nálevem dává posilující nápoj, jemně

euforizující. Arabové tento čaj silně sladí. Nálev červenohnědé barvy, ostré vůně kardamomu.

Karkáde

Květ ibišku súdánského - oblíbený osvěžující nápoj v Levantě i na Jamajce. Neobsahuje kofein.

Rooibos

Na počátku 20. století objevená bylina, vyskytující se v Kapské oblasti na jihu Afriky. Pěstuje se a zpracovává obdobně jako čaj. Neobsahuje kofein.

Yerba Maté "Rancho"

Maté Rancho - Tradiční nápoj jihoamerických Indiánů, posvátná bylina cesmína paraguayská. Vyniká svými povzbudivými účinky - bylina Maté obsahuje až 2% kofeinu, v pádě tomto původem z Brazílie. Podává se v typické tykvi - kalabasa s trubičkou - bombilla.

Sahlep

Originelně směs velejemně mletého tzv. sahlepového kořene - u nás známého jako orchidej "vstavač", rostoucího vysoko v horách na severovýchodě Turecka - a koření, zejména mletého zázvoru a vanilky se sušeným mlékem. Dochucuje se ještě skořicí, event. přislazuje vanilkovým cukrem. V Turecku se podává jako posilující nápoj s podtitulkem "afrodiziakum".

Ruská karavana

Tradiční směs čínských červených čajů Lapsang Souchong a Qi hong. Vhodný ke čtení ruské klasické prózy.

Boston Tea Party

Černý a zelený čaj v jednom šálu. Název je inspirovaný historickou událostí z 16. prosince 1773, kdy byly v důsledku nepokojů, zapříčiněných britskou koloniální politikou, naházeny bedny s čajem v přístavu Boston do moře, čímž vznikla jistě svérázná čajová směs.

Zázvorák

Specialita chladných dnů.

Dle osvědčené receptury mícháme černý indický čaj s čerstvým kořenem zázvoru a přidáním citrónu. Podáváme s medem a cukrem pro doslazení. Vhodný zejména ku zahnání "Bacila".

Ledové čaje

Rooibos Ice


Karkáde Ice


Kyoto Kinen Ice


Taiwanský zelený drak


Staroboršov


Buddhar


An - Cha


Man - Cha


Maté Verano


Sibiřský vánek


Ho či minova limonáda


Zmrcha - čajová zmrzlina


Doplňky k čaji

Laskominy a pochoutky

Čajové sušenky


Bezlepkové sušenky "Cookies"


Marlenka - Medovník


Kandovaný zázvor


Japonská směs


Oříšková směs


Pistácie


Rozinka a arašídy v Karobu


Linecké rohlíčky


Chalva


Mléko, Med, Třtinový cukr


Pokrmy k čaji

Kus Kus "Veget"

(vegetarian, vegan)

Kus Kus "Mustafa"

(vegetarian)

Hommos

(vegetarian, vegan, celiak)

Baba chanouge

(vegetarian, vegan, celiak)

Pita ze sýrem

(vegetarian, celiak)

Pita Kozenka

(vegetarian, celiak)

Pita Faláfel

(vegetarian, celiak)

Pita King

(vegetarian, celiak)

Pita Fred

(vegetarian, celiak)

Pita Libanon

(vegetarian, vegan, celiak)

Pita Kunafe

(vegetarian, celiak)

Pita se Skořicí

(vegetarian, vegan, celiak)

Indické pokrmy k čaji

podáváme s pitou nebo jasmínovou rýži

Vegetarian, vegan

Tofu s hráškem v rajčatové omáčce


Ananas se zeleninou v ořechové omáčce


Guláš z černé čočky a fazolí


Guláš z červených fazolí


Cizrna na pandžábský způsob


Brambory s cizrnou v rajčatové omáčce


Mletý lilek se zeleninou


Bombajské rizoto


Vodní dýmky

Orientální salónek

Vodní dýmka 

neboli šíša, nargilé či hookah - magické to zařízení, pomocí něhož lze kouřiti tabáku dobrého, omamně vonného v rozličných chutích naloženého.

Nabídka tabáků do vodních dýmek

Dle přísné regule zákona nabízíme vybrané příchutě tabáku, které dále nelze míchati! Každá dýmka je připravena z Vámi vybraného jednotkového balení

tabáku. Obsah balení tabáku 10gr. Doba kouření cca 45 minut. Ku libosti ctěného hosta, vybrali jsme to nejlepší z nabídky světoznámé tabákové firmy AL FAKHER a domácí firmy MEDITE.

Vybírat lze z nabídky cca 30 druhů příchutí.