Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme pouze když je něco horkého (třeba čerstvě zalitý čaj).
Nakupujte zde: e-shop
- Úvod
- ČAJE PODLE DRUHU
- tmavé čaje (Pu erh)
- Sheng Pu erh (zelený, raw)
Sheng Pu erh (zelený, raw)
Sheng Pu erh neboli také zelený Pu erh (raw, nevařený, živý)). Jedná se o tradiční kategorií takzvaného neoxidovaného čaje Pu erh.
Výrobní proces: 1) sběr, 2) zavadání (listí po utržení zavadají, aby ztratily svou přirozenou vlhkost a dalo se s nimi pracovat), 3) sušení při nižších teplotách (pražení na pánvích, aby došlo k ukončení enzymatické aktivity v listí-zastavení procesu oxidace), 4) rolování (tvarování listí), 5) dosušení na přímem slunci
Výsledný produkt se nazývá Mao Cha (doslova světle zelený, drsný čaj). Tento mezi produkt se dále zpracovává a také se používá k dalšímu zpracování pro Shou Pu erhy.
6) mao cha se napaří, 7) následně se lisuje do různých tvarů (cihla, koláč, hnizda apod), 8) postupné vysychání a dozrávaní (i několik let)
Tento typ Sheng Pu erhu se vždy archívoval podobně jako se archivuje víno. Čím starší tím lepší (či spíše zajimavější, pestřejší chutě). Sheng Pu erhy byly tradičně určeny výhradně k následnému zrání a pili se opravdu až po mnoha letech od jejich výroby. Čaj za tu dobu zcela změní svůj charakter od v podstatě zeleného listu, světlého čirého nálevu a řízné, ostré chuti po velmi tmavý čaj jemné, hluboké, hebké, avšak hutné chuti.
Samotný proces zrání je u těchto Pu erhů kombinace oxidace, jak ji známe například u černých čajů, a mikrobiální fermentace za asistence bakterií, plísní (nejčastěji plísně typu Aspergillus) a kvasinek. Koktejl těchto živých organismů v čaji se oblast od oblasti liší, a tak i výsledný produkt dlouhodobého zrání může mít mnoho podob. Velký vliv na tento proces má samozřejmě také místo, kde Pu erhy zrají. Především teplota a vzdušná vlhkost. Kromě samotného Yunnanu patří mezi nejznámější oblasti, kde Pu erhy zrají jsou Hongkong, Malajsie či Taiwan.